Ekspert: Inflacja za maj - zaskoczeniem

Inflacja za maj jest niemałym zaskoczeniem – czytamy w komentarzu Konfederacji Lewiatan do danych GUS. Stwierdzono w nim, że jeśli inflacja także w czerwcu utrzyma się poniżej 3 proc., to Lewiatan zrewiduje swoje oczekiwania co do utrzymania stóp procentowych w 2024 r. bez zmian.

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2024 r. wzrosły w ujęciu rocznym o 2,5 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły o 0,1 proc. - podał w środę w szybkim szacunku Główny Urząd Statystyczny.

„Inflacja za maj jest niemałym zaskoczeniem” – napisał ekspert ekonomiczny Konfederacji Lewiatan w komentarzu do danych GUS. – „Bazując na danych z szybkiego szacunku niewiele można powiedzieć. To co jednak widać, to nadal brak przełożenia na szybszy wzrost cen wyższej 5-proc. stawki VAT na żywność. Sklepy i producenci prawdopodobnie wkalkulowali podwyżki pomiędzy swoje marże. Cały czas sprzyja inflacji spadek cen żywności na świecie” – stwierdził również.

Wskazał, że czynnikiem wspomagającym utrzymywanie się niskiej inflacji jest deflacja cen producenckich. Jego zdaniem, przy nadal stosunkowo niewysokim popycie konsumpcyjnym producenci będą starali się szybciej przełożyć niższe koszty produkcji na cenę produktu. Kolejnym elementem, wpływającym na niską inflację, są ceny nośników energii, które w skali roku spadły o 1,8 proc. w ujęciu rocznym oraz o 0,2 proc. miesiąc do miesiąca. Ekspert Lewiatana ocenił, że ten trend będzie dalej kontynuowany w najbliższym czasie, zważywszy na niższe ceny na rynkach światowych oraz brak sezonu grzewczego w Polsce.

„Gdyby się okazało, że inflacja za czerwiec również znajdzie się poniżej granicy 3 proc., a taki scenariusz jest realny, to nasze oczekiwania co do utrzymania na niezmiennym poziomie wysokości stóp procentowych zostaną zrewidowane. Dzisiejsze dane pozwalają również na szacunek inflacji bazowej. Ta spadła prawdopodobnie poniżej 4 proc. r/r. To kolejny kamyczek do gołębiego ogródka Rady Polityki Pieniężnej” 

– stwierdził Marcin Zielonka. 

Źródło
Tagi

Skomentuj artykuł: