Ceny żywności przed świętami Bożego Narodzenia będą mniej więcej 6 proc. wyższe niż w ubiegłym roku. Ze względu na tegoroczną suszę najbardziej drożeją warzywa i owoce. Droższe są również wyroby cukiernicze, mięso, pieczywo oraz ryby i owoce morza.
Skutki podwyżek można nieco ograniczyć. Warto szukać sprytnych sposobów na zakupy. Przede wszystkim zawsze trzeba je dobrze zaplanować, np. przygotować listę potrzebnych produktów, a także wybrać miejsca, w których kupimy je najkorzystniej.
Pamiętajmy o różnych możliwościach finansowania zakupów. Jedną z nich jest skorzystanie w sklepie z kredytu ratalnego. Dobrym pomysłem może być też płacenie kartą kredytową. Taka płatność pozwala zrobić zakupy już w grudniu, a pieniądze z konta zostaną ściągnięte później, bo taka jest istota działania karty kredytowej. „Warto przy tym pamiętać, że płatność za pomocą karty także można rozłożyć na raty, co jeszcze bardziej ulży domowemu budżetowi” – zauważa Przemysław Przybylski, rzecznik prasowy w Credit Agricole.