Winiarze i cydrownicy zapłacą mniejszą akcyzę

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o podatku akcyzowym, która wesprze małych, regionalnych producentów napojów alkoholowych. Dzięki nowym rozwiązaniom drobni, niezależni producenci napojów alkoholowych płacić będą od swoich wyrobów o połowę niższą akcyzę.

Projektodawcą tych zmian było Ministerstwo Finansów. Za zmianą przepisów głosowała większość klubów parlamentarnych w Sejmie.

- Ta nowelizacja to porozumienie między podziałami. Inicjatywa MF zjednoczyła niemal wszystkich posłów. Niemal jednogłośne przyjęcie tych zmian przez Sejm, świadczy o tym, jak bardzo są one potrzebne i jak były wyczekiwane

wskazuje wiceminister finansów Jan Sarnowski.

Projekt ustawy zakłada, że mali niezależni producenci napojów alkoholowych, będą korzystać z obniżonej o połowę stawki akcyzy.
Dotyczy to:

  •     małych producentów wina,
  •     małych producentów napojów fermentowanych (np. małych producentów win owocowych, cydrów),
  •     małych producentów wyrobów pośrednich (w tym małych producentów wyrobów alkoholizowanych, np. miodów pitnych półtoraków i dwójniaków).

Ponadto 50 proc. podstawowej stawki akcyzy zapłacą gorzelnie należące do producentów owoców produkujące alkohol etylowy z owoców dostarczonych im przez sadowników. Roczny limit w takim przypadku określony na 30 litrów czystego alkoholu będzie dotyczył producenta owoców i osób z nim zamieszkujących, pod warunkiem przeznaczenia alkoholu wyłącznie do konsumpcji własnej.

To dobra wiadomość dla małych, lokalnych producentów napojów alkoholowych np. miodów pitnych, nalewek, wina i cydrów. Już od przyszłego roku będą oni korzystać z niższej - i to o połowę - stawki akcyzy

mówi wiceminister finansów Jan Sarnowski.

Preferencje wynikają z wdrożenia zmienionej unijnej dyrektywy alkoholowej. Są to jednak zmiany fakultatywne, czyli nieobowiązkowe.

Polska obniży akcyzę po to, żeby ułatwić prowadzenie działalności i rozwój małych producentów napojów alkoholowych, czyli rodzinnych firm, często produkujących wyroby tradycyjne i regionalne. O taką zmianę apelowali m. in. mali winiarze i cydrownicy. Takich firm jest już w Polsce około 150, z czego większość to producenci wina. Ok 10 podmiotów to producenci cydrów, perry i miodów pitnych. W efekcie wprowadzonych zmian, liczba mniejszych firm produkujących dobre, regionalne produkty, może w ciągu najbliższych lat zwiększyć się nawet kilkukrotnie

wskazuje wiceminister.

Stawki akcyzy na napoje alkoholowe wynosiły do końca 2021 r.:

  •     alkohol etylowy: 6275,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w  gotowym wyrobie;
  •     piwo: 8,57 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu;
  •     wino: 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  •     napoje fermentowane: 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  •     wyroby pośrednie: 350,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.

W 2022 roku - po wejściu w życie przepisów dotyczących podwyższenia stawek akcyzy na używki - stawki akcyzy na napoje alkoholowe wyniosą:

  •     alkohol etylowy: 6903,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie;
  •     piwo: 9,43 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu;
  •     wino: 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  •     napoje fermentowane: 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  •     wyroby pośrednie: 385,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.

Dzięki nowelizacji przepisów mali niezależni producenci napojów alkoholowych będą płacić nie 100 proc. tylko 50 proc. stawki akcyzy. Na zmianach zyskają polscy rolnicy i sadownicy – generalnie podmioty spełniające definicję małych producentów napojów alkoholowych.
Mali producenci piwa korzystają - już od 1 stycznia 2018 r. - z obniżonej stawki akcyzy (50 proc. z 8,57 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato).

Skomentuj artykuł: