Wyższa wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego

- Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7 % wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku 2019. W 2020 r. eksport z Polski produktów rolno-spożywczych osiągnął rekordowy poziom 34 mld euro, czyli o 2,2 mld euro wyższą wartość niż w roku poprzednim - podkreślił minister rolnictwa i gospodarki żywnościowej Grzegorz Puda, podczas debaty online inaugurującej VII edycję Targów World Food Poland.

Minister zwrócił uwagę na fakt, że saldo w obrocie artykułami rolno-spożywczymi było dodatnie i w 2020 r. osiągnęło poziom 11,7 mld euro. Oznaczało to wzrost o ponad 11% w porównaniu z rokiem poprzednim.

- Udział eksportu towarów rolno-spożywczych w polskim eksporcie w ubiegłym roku wzrósł, co oznacza, że sprzedaż żywności ma coraz większe znaczenie w obrotach polskiego handlu zagranicznego ogółem. Polscy eksporterzy udowodnili, że są w stanie sprostać najwyższym wymaganiom stawianym przez partnerów handlowych z zagranicy

powiedział minister Grzegorz Puda.

Podkreślił również, że żywność jest produktem pierwszej potrzeby i w obliczu globalnego kryzysu jej dostępność stała się ważnym wyzwaniem dla funkcjonowania łańcucha żywnościowego.

Minister Grzegorz Puda zaapelował, aby podczas codziennych zakupów Polacy sięgali po polskie produkty, a tym samym byli solidarni z rolnikami.

- Bądźmy świadomi i kupujmy polską żywność, wyprodukowaną w kraju. Tym samym wspierajmy polską gospodarkę, aby przezwyciężyć negatywne skutki pandemii COVID-19 - podkreślił szef resortu rolnictwa.
 

Skomentuj artykuł: