W sierpniu weszło rozporządzenie ministra rolnictwa dot. znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe przepisy wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania, czy też dodawania do nich soków owocowych.
Chodzi o rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Przepisy, które weszły we wtorek, 20 sierpnia br., wprowadzają zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Dotyczą one przede wszystkim dobrowolnych dodatkowych informacji na etykietach napojów spirytusowych oraz udostępniania informacji na temat napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w barach i restauracjach.
Resort rolnictwa przypomniał, że w unijnych przepisach, które regulują kwestie znakowania napojów spirytusowych nazwami prawnym, nie ma pojęcia "nalewka".
"Nazwa ta jest specyficzna dla naszego kraju, a konsumenci kojarzą ją ze szczególnym rodzajem napoju alkoholowego. Nalewki należą do tradycyjnych polskich trunków" - podkreślił resort.
Jak dodano, w Polsce określenie "nalewka" odnosi się do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. "Ważnym etapem produkcji jest proces maceracji części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoców w alkoholu etylowym, dzięki czemu napój spirytusowy uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne" - podano.
MRiRW przekazało, że w celu ochrony renomy określenia "nalewka", rozporządzenie wprowadza warunki po spełnieniu których można dodatkowo oznakować w ten sposób napój spirytusowy.
"Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane zwyczajowo przy wyrobie nalewek, przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania, czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich"
- wskazano w komunikacie.
Resort przekazał również, że ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników, w rozporządzeniu określono minimalny czas tego etapu produkcji, który uwzględnia specyfikę poszczególnych surowców. Zgodnie z nowymi regulacjami określenie "nalewka" będzie można uzupełnić o nazwę jej dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. "Przykładowo, jeżeli do wyrobu zastosowano wiśnie, które w wyniku odpowiedniego czasu maceracji w alkoholu nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie >>nalewka wiśniowa<<" - zaznaczono w komunikacie.
Ministerstwo podało, że rozporządzenie wprowadza również obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów sprzedawanych w placówkach gastronomicznych. "Wymóg przekazywania tej informacji odnosi się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych oferowanych np. w restauracji, pubie, barze. Umożliwi to konsumentom dokonanie świadomego wyboru produktu ze względu na zawartość alkoholu" - podano. Dodano, że obowiązek wskazywania zawartości alkoholu nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, sporządzanych w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.
Resort przypomniał, że rozporządzenie zostało opublikowane 19 lutego 2024 r. Okres przejściowy na dostosowanie się przedsiębiorców do zmienionych zasad etykietowania wynosił 6 miesięcy.
MRiRW podało, że napoje alkoholowe, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie "nalewka", a nie spełniają nowych wymagań, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów.