Szarańcza w twoim makaronie? Kolejny kraj zatwierdza owady jako żywność

Singapur zatwierdził kilkanaście gatunków owadów zarówno do spożycia przez ludzi, jak i do paszy dla zwierząt. Wytyczne stanowią, że owady nie mogą być zbierane ze środowiska naturalnego i muszą być produkowane w pomieszczeniach podlegających regulacjom.

Owady jako alternatywne źródła białka, które są pozyskiwane w sposób bardziej zrównoważony ekologicznie, promuje agenda ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Tym razem kilkanaście gatunków owadów do spożycia przez ludzi zatwierdził Singapur. 

Singapurska agencja ds. żywności stwierdziła, że poniższa lista zatwierdzonych owadów może być importowana zarówno do spożycia przez ludzi, jak i paszy dla zwierząt: zachodnia pszczoła miodna/europejska pszczoła miodna, jedwabnik, larwa chrząszcza nosorożca olbrzymiego, biały pęd, mącznik, mącznik mniejszy, chrząszcze superrobaki/gigantyczny chrząszcz mącznika/mącznik królewski, konik polny, amerykańska szarańcza pustynna/szarańcza pustynna, afrykańska szarańcza wędrowna, świerszcz/polny/świerszcz dwuplamisty, krykiet pospolity/polny, świerszcz pręgowany, krykiet domowy.

Jak poinformowały singapurskie media niektóre lokalne restauracje i sprzedawcy detaliczni już zaplanowali dodawanie owadów do swojej oferty.
Singapurska agencja ds. żywności (SFA) przyznała, że przemysł owadów w tym kraju jest „w powijakach” i że stworzenia te są nowym produktem spożywczym w tym mieście-państwie. Ogłaszając ramy regulacyjne dotyczące importu jadalnych owadów, SFA podkreśliła, że jej priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności spożywanej w Singapurze.

Owady jako pokarm promuje FAO, ponieważ ich hodowla jest bardziej zrównoważona ekologicznie i emituje mniej gazów cieplarnianych niż tradycyjne zwierzęta gospodarskie.

„Jadalne owady zawierają wysokiej jakości białko, witaminy i aminokwasy dla ludzi”

 – stwierdziło FAO, dodając, że owady potrzebują mniej paszy niż owce lub bydło, aby uzyskać równoważną ilość białka.

Singapurska agencja ds. żywności przypomniała także, że inne kraje, w tym Australia, Korea Południowa, Tajlandia i Unia Europejska, już zezwalają na konsumpcję owadów.
 

Źródło
Tagi

Skomentuj artykuł: