Ponad 800 mln osób na świecie cierpiało głód wskutek pandemii koronawirusa i kryzysu klimatycznego pod koniec 2021 r., a od początku wojny na Ukrainie globalna sytuacja żywnościowa uległa dalszemu pogorszeniu - oświadczyła dyrektor ds. komunikacji w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Marcela Villarreal, występując online na III międzynarodowej konferencji kobiet ze środowiska wiejskiego w Madrycie.
Zgodnie z ostatnimi szacunkami FAO, ponad 2,3 mld osób cierpiało w 2021 r. z powodu braku bezpieczeństwa żywnościowego, tj. prawie 30 proc. populacji świata. „To wielki regres w wysiłkach na rzecz wyeliminowania głodu i niedożywienia” - powiedziała Villarreal.
„Jednocześnie na świecie jest wystarczająca ilość żywności, ale dochodzi do utraty lub marnotrawi się jedną trzecią produkcji”
Według Villarreal, liczba osób bez dostępu do żywności stale wzrasta od 2014 r., a od początku kryzysu zdrowotnego w 2019 r. wzrosła o 150 mln osób.
„Przyszłość jest jeszcze bardziej niepokojąca od czasu wybuchu wojny na Ukrainie, w wyniku której doszło do poważnych zakłóceń w światowych łańcuchach dostaw oraz do wzrostu cen produktów żywnościowych, energii i nawozów”
„Wojna na Ukrainie spowoduje spowolnienie gospodarcze w br., a inflacja już dotyka ludność najbiedniejszą, która nie może sobie poradzić ze względu na eksplozję cen”
Villarreal wskazała na istniejące współzależności w światowej produkcji rolnej, które zostały zakłócone w wyniku wojny na Ukrainie, np. Federacja Rosyjska jest uzależniona od importowania pestycydów pochodzących w większości z UE; Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 25 proc. światowego handlu pszenicą i blisko 33 proc. globalnego handlu jęczmieniem. Dodatkowo Rosja i Ukraina wytwarzają ponad 50 proc. światowej produkcji oleju słonecznikowego - powiedziała.
Zgodnie z danymi FAO, najbardziej zagrożona głodem jest Azja (ponad 20 proc. populacji w 2021 r.), Afryka (ponad 9 proc.) oraz Ameryka Łacińska i Karaiby (8,6 proc.). W Ameryce Południowej wskaźnik niedożywienia podwoił się od 2015 r.
Rosnąca liczba osób cierpiących z powodu niedożywienia wykazuje nie tylko zależności terytorialne, ale także nierówności między płciami - z powodu poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego cierpi 27,6 proc. mężczyzn na świecie i prawie 32 proc. kobiet.
Jednocześnie rośnie liczba osób otyłych - na świecie jest 1,8 mld osób z nadwagą, a zdrowa dieta jest niedostępna dla 3,1 mld osób.