W 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, a rok wcześniej 678 tys. ton marchwi, co plasuje nasz kraj na pozycji trzeciego producenta tego warzywa w UE, z 12-proc. udziałem w unijnej produkcji – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Uprawa marchwi zajmuje około 22 tys. ha, co daje jej drugie miejsce, po cebuli, pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju. Ponieważ marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego, uprawia się ją na terenie całego kraju, ale większość (70 proc.) upraw znajduje się na terenie sześciu województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.
Zbiory marchwi w Polsce uzależnione są w znacznym stopniu od warunków agrometeorologicznych panujących podczas wegetacji. W latach 2015-2020 zbiory marchwi w kraju były zróżnicowane i wynosiły od 678 tys. ton do 827 tys. ton. W 2020 r. według szacunków GUS w Polsce zebrano 733 tys. ton marchwi, o 8 proc. więcej niż w roku 2019.
Marchew to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju, którego popularność wynika z wszechstronnego zastosowania oraz z walorów smakowych i zdrowotnych. W Polsce marchew wykorzystywana jest przez przemysł przetwórczy do produkcji soków i mrożonek oraz do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik wielu potraw.
Popyt wewnętrzny na marchew ze strony krajowego przemysłu spożywczego oraz konsumentów bezpośrednich pozwala na zagospodarowanie prawie całej produkcji krajowej. Z tego powodu z granicę sprzedajemy stosunkowo niewielkie ilości tego warzywa
W latach 2015-2019 wolumen polskiego eksportu marchwi wynosił od 23 tys. ton do 33 tys. ton. W okresie jedenastu miesięcy 2020 r., podobnie jak przed rokiem, polscy przedsiębiorcy za granice sprzedali około 20 tys. ton marchwi.
Marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 proc. wolumenu eksportu), Czech (20 proc.) i Rumunii (14 proc.).