Od 1 lutego 2022 r., w Polsce obowiązuje obniżona do 0 proc. stawka VAT na żywność, która wcześniej objęta była 5 proc. stawką podatku. Będzie ona dalej obowiązywać do końca 2023 r. Utrzymanie zerowej stawki VAT na żywność w pierwszych sześciu miesiącach 2023 r. to ok. 6 mld zł więcej w portfelach obywateli – szacuje ministerstwo finansów.
- Dzięki wprowadzeniu „zerowej” stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r., to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł – powiedziała minister finansów Magdalena Rzeczkowska.
Rosnące ceny żywności są jednym z dotkliwszych skutków inflacji. Dlatego obniżyliśmy do 0% stawkę podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze, które wcześniej objęte były 5% stawką VAT. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się:
- mięso i ryby oraz przetwory z nich,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa i owoce oraz ich przetwory,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
- zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.