CBRE: zakupy żywności online będą coraz bardziej powszechne

Co dziesiąta osoba w Polsce kupuje jedzenie online. Najbardziej powszechne jest to wśród mieszkańców największych miast, gdzie już co piąty konsument zamawia produkty spożywcze przez internet - wynika z badania CBRE.

Eksperci firmy wskazują, że zmiana preferencji konsumentów w kierunku e-zakupów jedzenia będzie wymagać większej powierzchni magazynów chłodniczych. Ich zdaniem już teraz widać ich dynamiczny rozwój, choć na razie inwestorzy napotykają na trudności.

“Bezpośrednie dostawy żywności do konsumentów będą coraz bardziej powszechne. Na razie ten segment jest w fazie rozwoju. Między innymi wciąż brakuje firm wyspecjalizowanych w dostawach żywności. A wiadomo, że dostarczenie do klienta świeżych warzyw czy owoców znacząco różni się od przewozu produktów odzieżowych czy kosmetyków” - powiedziała cytowana w komunikacie Beata Hryniewska z CBRE.

Jej zdaniem początek pandemii przyspieszył tę rewolucję i widać już dynamiczny rozwój powierzchni magazynowych skoncentrowanych właśnie na żywności. Według Hryniewskiej w kolejnych latach ten trend będzie się umacniał.

Z badania zrealizowanego na zlecenie CBRE wynika, że 12 proc. klientów robi zakupy spożywcze online. Największy odsetek takich e-konsumentów znajdziemy w miastach powyżej 500 tys. mieszkańców (22 proc.), a najmniej na wsi (8 proc.). Spośród kupujących żywność online już 26 proc., robi to co najmniej raz w miesiącu. Rzadziej niż raz w miesiącu na tego typu zakupy wybiera się 14 proc. e-konsumentów, a 60 proc. nadal woli pójść do stacjonarnego sklepu.

“Chęć zobaczenia fizycznego produktu w przypadku jedzenia to bariera, która na razie jest dosyć istotna, ale wydaje się, że łatwo można ją przełamać. Dużo trudniej jest dobrać odpowiedni rozmiar ubrań, niż zdecydować o zakupie standardowych produktów, które znamy i lubimy. Makaron w sklepie online i stacjonarnym będzie dokładnie taki sam, podobnie z warzywami i owocami” 

wskazuje Hryniewska.

Według CBRE wzrost zainteresowania konsumentów zakupami spożywczymi online wpływa na rozwój magazynów specjalizujących się w przechowywaniu żywności.

Eksperci CBRE wskazują kilka kluczowych czynników, które różnią magazyny z chłodnią od typowych nieruchomości logistycznych. Po pierwsze, koszt budowy i eksploatacji chłodni może być wygórowany, zwłaszcza dla niedoświadczonych deweloperów i wykonawców. Po drugie, liczba wykwalifikowanych deweloperów i wykonawców magazynów chłodniczych jest niewielka i ograniczona. Tradycyjni deweloperzy rzadko decydują się na budowę chłodni ze względu na złożoność i koszt budowy obiektów z kontrolowaną temperaturą.

Po trzecie, budowa tego typu magazynu zazwyczaj rusza na zlecenie konkretnego najemcy. Powierzchnia musi być zabezpieczona umową najmu. Inwestycje spekulacyjne w tym przypadku niosą ze sobą zbyt duże ryzyko. Po czwarte, chociaż jest to możliwe, przekształcenie chłodni w magazyn suchy jest trudne i kosztowne

wskazano.

CBRE to międzynarodowa firma doradcza i inwestycyjna działająca w sektorze nieruchomości komercyjnych.

Źródło

Skomentuj artykuł: