Dobre perspektywy eksportu polskiej żywności

W Belwederze odbyło się kolejne posiedzenie prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. Podczas spotkania dyskutowano o eksporcie polskiej żywności i poszukiwaniu nowych rynków zbytu dla artykułów rolno-spożywczych. W posiedzeniu uczestniczył wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Norbert Kaczmarczyk. Przedstawiciel resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że wyniki polskiego handlu artykułami rolno-spożywczymi w ostatnich latach potwierdzają duże znaczenie polskiej żywności w handlu międzynarodowym. 

Eksport tych produktów systematycznie z roku na rok zwiększa swoją wartość. W 2020 r. wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych wyniosła 34,3 mld euro, co było najlepszym wynikiem w historii polskiego handlu międzynarodowego tą kategorią produktów. - Od lat głównym odbiorcą produktów rolno-spożywczych z Polski są Niemcy - przypomniał sekretarz stanu Norbert Kaczmarczyk.

- W 2020 r. wartość eksportu towarów rolno spożywczych na rynek niemiecki osiągnęła wartość ponad 8,6 mld euro, co oznaczało udział na poziomie 25% w całej, zagranicznej sprzedaży żywności. Saldo w obrotach artykułami rolno-spożywczymi również już od lat pozostaje dodatnie - podkreślił wiceminister.

W 2020 r. osiągnęło ono poziom 11,6 mld euro i w porównaniu z 2015 r. (7,8 mld euro) wzrosło o blisko 50%.

Sekretarz stanu zwrócił uwagę, że na tak dobre wyniki polskiego eksportu ma wpływ wiele czynników. Do najważniejszych z nich zaliczył: konkurencyjne ceny polskiej żywności w stosunku do rynków zagranicznych związane z niższymi kosztami produkcji i jej efektywnością, stosowanie nowoczesnych technologii przetwórczych, wykorzystanie wysokiej jakości surowców rolnych, coraz dłuższa lista uznanych za granicą polskich wyrobów tradycyjnych.

- Dzięki tym i innym czynnikom możliwy jest ciągły wzrost poziomu eksportu wielu polskich towarów, w tym takich jak m.in. mięso, produkty mleczarskie, świeże i mrożone owoce, sok jabłkowy, zboża oraz słodycze - powiedział wiceminister.

W ciągu ostatnich 10 lat polski eksport rolno-spożywczy wzrósł blisko 2,5-krotnie. W rezultacie, Polska zajmuje siódme miejsce wśród największych eksporterów żywności w UE. - O dobrej pozycji naszego sektora rolno-żywnościowego świadczy również rosnący udział eksportu tej grupy produktów w polskim eksporcie ogółem, który wzrósł z 11% w roku 2010 do ponad 14% w roku 2020 - podkreślił  sekretarz stanu.

- W najbliższej perspektywie Polska powinna utrzymać przewagę kosztowo-cenową w produkcji większości artykułów rolno-spożywczych. Mam nadzieję, że również w kolejnych latach eksport polskiej żywności będzie rozwijał się co najmniej tak samo dynamicznie jak do tej pory - podsumował sekretarz stanu Norbert Kaczmarczyk.

Skomentuj artykuł: