Prezydent Donald Trump poinformował, że Coca-Cola zgodziła się używać „prawdziwego” cukru trzcinowego w Coca-Coli sprzedawanej w Stanach Zjednoczonych. W chwili obecnej meksykańska cola z prawdziwym cukrem pozostaje rzadkością i można ją dostać na rynku amerykańskim w cenach premium, mimo że konsumenci preferują oryginalny, dawny smak.
„Rozmawiałem z Coca-Colą na temat użycia prawdziwego cukru trzcinowego w Coca-Coli w Stanach Zjednoczonych i zgodzili się na to” – napisał Trump na Truth Social. „Chciałbym podziękować wszystkim, którzy są odpowiedzialni za Coca-Colę. To będzie bardzo dobry ruch z ich strony – zobaczysz. Jest po prostu lepszy!”
Podczas gdy meksykańska Coca-Cola, wytwarzana z cukru trzcinowego i pakowana w szklane butelki, jest nadal importowana do USA, jest to rzadkość, która często wiąże się z wysoką ceną.
W latach osiemdziesiątych XX wieku gigant zamienił cukier trzcinowy, który wiązał się z wysokimi cłami, na syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, który stał się tańszy w USA dzięki subsydiom do uprawy kukurydzy.
Powrót do cukru trzcinowego może okazać się jednak kosztowny dla firmy, ze względu na zwiększone koszty produkcji i krótszy okres przydatności do spożycia.