Zielone pomysły weszły do gastronomii

Od 1 lipca zaczną obowiązywać przepisy, które przewidują konieczność przymocowania na stałe plastikowych nakrętek do butelek. Od tego dnia również np. punkty gastronomiczne sprzedające żywność lub napoje w jednorazowych plastikowych opakowaniach będą musiały zaoferować klientom alternatywne opakowanie.

Nowe obowiązki, to efekt unijnej dyrektywy SUP (Single Use Plastic), która ma ograniczyć wypływ niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Dotyczy to jednorazowego plastiku i wycofania niektórych produktów z takiego materiału ze sprzedaży.

Unijne przepisy zostały w Polsce wprowadzone w 2023 roku nowelą ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw.

Zdecydowano wówczas m.in. o zakazie wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych oraz wyrobów wykonanych z oksydegradowalnych tworzyw sztucznych takich jak np. patyczki higieniczne, sztućce czy słomki. Ustawą tą wprowadzono również kluczowe rozwiązania związane z systemem kaucyjnym, które dotyczyły rocznych poziomów zbiórki jednorazowych butelek plastikowych jakie będą musieli osiągnąć producenci wprowadzający na rynek napoje w takich opakowaniach.

Nowe przepisy wprowadziły też inny obowiązek dotyczący trwałego przymocowania wykonanych z plastiku zakrętek i wieczek do pojemników na napoje do 3 litrów z tworzyw sztucznych podczas etapu zamierzonego użytkowania napoju.

Ten obowiązek wejdzie w życie właśnie od 1 lipca. Należy jednak zauważyć, że producenci napojów przygotowywali się do wejścia w życie tych przepisów, gdyż od miesięcy coraz większa liczba oferowanych w sklepach produktów miała przytwierdzone nakrętki do butelek. Jeżeli jednak producenci nie dostosują się do tego wymogu, grozi im kara od 10 tys. do 500 tys. zł.

Od poniedziałku 1 lipca wejdzie też inny obowiązek związany z ograniczeniem stosowania jednorazowego plastiku. Chodzi o zapewnienie konsumentom alternatywnego dla jednorazowego opakowania z tworzywa sztucznego, opakowania które będzie z materiału podlegającego biodegradacji, albo będzie wielorazowego użytku. Alternatywą nie mogą też opakowania z tworzyw sztucznych ulegających biodegradacji. Nowy obowiązek dotyczy przedsiębiorców prowadzących jednostki: handlu detalicznego, handlu hurtowego lub jednostki gastronomiczne, w których napoje lub żywność są pakowane w opakowania z tworzyw sztucznych. Chodzi np. restauracje i bary, które wydają np. kubki na napoje, czy pojemniki na żywność.

Zgodnie z przepisami przedsiębiorcy, którzy nie zapewnią alternatywnych opakowań dla konsumentów muszą liczyć się z możliwością nałożenia kar w wysokości od 500 do 20 tys. zł.

Źródło

Skomentuj artykuł: