Jedna rysa na patelni - tysiące cząstek mikroplastiku

Już pojedyncze zarysowanie na teflonowej patelni może w czasie gotowania uwolnić prawie 10 tys. cząstek mikroplastiku - ostrzegają naukowcy. Traiając do jedzenia, cząstki te potencjalnie mogą stwarzać zagrożenia.

Eksperci z Newcastle University i Flinders University ostrzegają, że w czasie gotowania, z nieprzywierającej, teflonowej powierzchni, mogą się uwalniać miliony niewidocznych gołym okiem cząstek.

Jak stwierdzili, już jedno pęknięcie powłoki teflonu może uwolnić prawie 10 tys. takich cząstek.

"Nieprzywierający materiał - Teflon - należy do rodziny związków o nazwie FAS. Biorąc pod uwagę, że PFAS budzą wiele obaw, teflonowe mikrocząstki w jedzeniu mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Wymagają one zbadania, ponieważ na temat tego zanieczyszczenia nie wiemy wiele" - mówi dr Cheng Fang z University of Newcastle.

Jedna z przyczyn ograniczonego stanu wiedzy jest taka, że teflonowe cząstki relatywnie trudno jest wykryć w porównaniu do wielu innych tworzyw sztucznych. Badacze zalecają więc ostrożność. „Wyniki dają nam silne ostrzeżenie, że musimy uważać przy wyborze kuchennych naczyń, tak aby uniknąć zanieczyszczania żywności” - zwraca uwagę jeden z badaczy, prof. Youhong Tang.

Źródło

Skomentuj artykuł: