Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk uczestniczył w VII Międzynarodowym Forum Sektora Wołowiny zorganizowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Radę Sektora Wołowiny.
Wicepremier pytany był przede wszystkim o decyzje Komisji Europejskiej w zakresie wsparcia rolników w związku ze wzrostem cen nawozów i paliwa.
- Komisja Europejska dała wymijającą odpowiedź w sprawie rekompensowania skutków wzrostu cen energii, aby wspierać energię odnawialną – poinformował wicepremier Henryk Kowalczyk.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na brak konkretów w komunikacie KE. Zapowiedział szybkie opracowanie konkretnych propozycji, aby uzyskać na nie zgodę Komisji Europejskiej.
- Rynek wołowiny jest od kilku lat rynkiem stabilnym, ale są też niebezpieczne czynniki, jak wzrost cen gazu, nawozów, które w konsekwencji doprowadzą do wzrostu cen żywności - podkreślił wicepremier.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że jeszcze dwa tygodnie temu unijni ministrowie rolnictwa rozmawiali o pomyśle zakazu promocji mięsa czerwonego.
- To zostało skrytykowane przez prawie wszystkich ministrów, oprócz ministra rolnictwa Holandii. Mam nadzieję, że ten pomysł umrze już całkowicie w obecnej sytuacji. Dyskutujemy o wołowinie, ale powinniśmy mówić znacznie szerzej - o bezpieczeństwie żywnościowym - podkreślił Henryk Kowalczyk.
Wicepremier zwrócił uwagę, że w obecnej sytuacji mamy wystarczające zapasy żywności w Europie, aby wyżywić rosnącą rzeszę uchodźców.
- Jednak ze względu na działania wojenne w Ukrainie może tam dojść do niemożliwości przeprowadzenia siewów, gdyż na terenach opanowanych przez agresora zabijani są rolnicy wychodzący na pola - poinformował wicepremier powołując się na swoją rozmowę z ministrem rolnictwa Ukrainy.
Szef resortu rolnictwa podkreślił w tym kontekście konieczność rewizji ambitnych celów Europejskiego Zielonego Ładu, jak chociażby w zakresie wyłączania części gruntów z produkcji rolnej.
Jak podkreśla ministerstwo rolnictwa, kluczowe dla polskich i europejskich hodowców bydła mięsnego oraz producentów żywca wołowego jest znalezienie odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób Zielony Ład, Strategia od Pola do Stołu oraz Krajowe Plany Strategiczne mogą przyspieszyć rozwój zrównoważonej, niskoemisyjnej produkcji żywca wołowego?