Słodka przyjemność coraz droższa. Ceny kakao na giełdach rosną

W ciągu ostatniego roku ceny czekolady wzrosły średnio o 14%. Przyczyną tego są nie tylko mniejsze zbiory kakao i jego wyższa cena na światowych rynkach, ale również zwyżka cen cukru.

„Rynek kakao doświadczył niezwykłego wzrostu cen ... Ten sezon oznacza drugi z rzędu deficyt, a zapasy kakao mają się skurczyć do niezwykle niskich poziomów” - twierdzi główny analityk S&P Global Commodity Insights, Sergey Chetvertakov.

W piątek cena kakao wzrosła do 3 160 USD za tonę metryczną - najwięcej od 5 maja 2016 r. Towar był ostatnio sprzedawany nawet po 3 171 USD za tonę metryczną.

Chetvertakov dodał, że obszary, gdzie kakao jest głównie uprawiane tj. Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana dotknęło w ostatnim czasie zjawisko pogodowe El Niño, które przynosi niższe niż przeciętne opady deszczu oraz silne wiatry.

Ekspert przewiduje, że rynek kakao może zostać osłabiony przez następny deficyt w kolejnym sezonie, który może mieć miejsce od października do września przyszłego roku. A to oznacza, że kontrakty terminowe na kakao mogą wzrosnąć nawet do 3 600 USD za tonę metryczną.

„Uważam, że konsumenci powinni przygotować się na prawdopodobieństwo wyższych cen czekolady” - dodał analityk, „ponieważ producenci czekolady są zmuszeni do przeniesienia wyższych kosztów produkcji na konsumentów”.

Z kolei Andrew Moriarty, dyrektor ds. Analiz towarowych Mintec dodał, że spożycie kakao jest obecnie w Europie bliskie rekordowego poziomu.

Cukier, kolejny główny składnik czekolady, również odnotowuje skoki cen – przekraczając 11-letnie maksimum w kwietniu. 

Kontrakty terminowe na cukier nadal znajdują wsparcie w bieżących obawach o dostawy z Indii, Tajlandii, Chin i Unii Europejskiej, gdzie w uprawy uderzyła susza. W związku z tym nie oczekuje się, by wysokie ceny czekolady spadły w najbliższym czasie.

Spośród różnych odmian czekolady najmocniej ucierpią ceny tej ciemnej. Ciemna czekolada składa się z większej ilości substancji stałych kakaowych w porównaniu do jej odpowiedników z białej i mlecznej czekolady i zawiera około 50% do 90% masy kakaowej, masła kakaowego i cukru.

Źródło

Skomentuj artykuł: