Światowe ceny żywności osiągnęły najwyższy poziom od 10 lat

Ceny produktów rolnych, po wzroście o ponad 30% w zeszłym roku, osiągnęły najwyższy poziom od ponad dekady – szacuje agenda ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Główną przyczyną tej tendencji jest wzrastająca drożyzna na rynku zbóż, olejów roślinnych i cukru, spowodowana pandemią.  

Ceny oleju roślinnego osiągnęły rekordowy poziom po wzroście o prawie 10% w październiku. 
Najbardziej do ich wzrostu przyczyniają się zakłócenia dostaw, wysokie ceny towarów, zamykanie fabryk i napięcia polityczne. 

FAO poinformowała, że ceny zbóż wzrosły o ponad 22% w porównaniu z rokiem poprzednim. 
Pszenica była jednym z głównych czynników tego trendu, wzrosła ona o prawie 40% w ciągu ostatnich 12 miesięcy po tym, jak główni eksporterzy, tacy jak Kanada, Rosja i USA, odnotowali słabe zbiory. 

FAO poinformowało, że jego indeks cen oleju roślinnego został podniesiony przez wzrosty oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W przypadku oleju palmowego ceny wzrosły po tym, jak produkcja z Malezji została „przytłumiona” z powodu utrzymującego się niedoboru pracowników migrujących, stwierdziło FAO. 

Niedobory siły roboczej przyczyniają się do wzrostu kosztów produkcji i transportu żywności również w innych częściach świata. 

Zakłócenia w wysyłce powodują również wzrost cen mleka, a koszty produktów mlecznych zwiększyły się o prawie 16% w ciągu ostatniego roku. Podobne zjawisko ma miejsce na światowych rynkach jeśli chodzi o cukier. Jego ceny również zauważalnie wzrosły. 

Brigit Busicchia z Macquarie University twierdzi, że do zmienności cen przyczyniają się spekulacje na rynkach światowych: „Od lat 90. deregulacja handlu kontraktami terminowymi na towary umożliwiła inwestorom instytucjonalnym wejście na ten rynek na dużą skalę”. Ma to szczególny wpływ na kraje uzależnione od importu żywności. 
 

„Oczekuj, że kraje takie jak Egipt lub inne kraje Bliskiego Wschodu doświadczą napięć w na rynku zbóż” 

dodała.

Busicchia podkreśliła również, że rosnące ceny żywności są zazwyczaj najbardziej odczuwalne przez biednych, ponieważ grupy w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej pogrążają się dalej w ubóstwie i że może to zwiększyć napięcia społeczne i polityczne. 

Źródło

Skomentuj artykuł: