W lipcu temperatury we Francji, Hiszpanii, Włoszech i Portugalii sięgnęły rekordowych 40 stopni Celsjusza. Według Europejskiego Obserwatorium ds. Susz na początku sierpnia upały i brak opadów spowodowały suszę na prawie dwóch trzecich gruntów w Unii Europejskiej. Warunki te dotkliwie odczuli także posiadacze gajów oliwnych.
Dziadkowie Manuela Heredia Halcón sadzili drzewa oliwne w jego gaju o powierzchni 1200 akrów w Andaluzji w Hiszpanii prawie sto lat temu. Drzewa słyną z tego, że mogą rosnąć nawet na najsuchszych glebach, ale w tym roku upalne temperatury i silny brak opadów zrobiły swoje. ”Jesteśmy bardzo zaniepokojeni” powiedział Halcón CNN Business. „Nie można zastąpić drzewa oliwnego żadnym innym drzewem ani produktem” – dodał. Podobnie jak wielu europejskich rolników, Halcón zmagał się tego lata z ekstremalną suszą — szacuje, że zbiory oliwy z oliwek z jego gospodarstwa, Cortijo de Suerte Alta, spadną w tym roku o około 40%.
Kyle Holland, analityk ds. cen nasion oleistych i zbóż w Mintec, firmie zajmującej się danymi na temat surowców, spodziewa się „dramatycznego zmniejszenia” między 33% a 38% zbiorów oliwy z oliwek w Hiszpanii, które rozpoczynają się w październiku. Według Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwy z oliwek, odpowiadając za ponad dwie piąte globalnej podaży w zeszłym roku. Grecja, Włochy i Portugalia są również głównymi producentami. Konsumenci już płacą więcej za oliwę z oliwek.
Ceny detaliczne w całej Unii Europejskiej wzrosły o 14% w ciągu roku do lipca. Ale ceny mają jeszcze wzrosnąć w nadchodzących miesiącach.
Jest to sygnał ostrzegawczy dla przemysłu, który polega na przewidywalnym cyklu życia drzewek oliwnych. Hodowcy są przyzwyczajeni do dużych wahań zbiorów w okresie 24 miesięcy, ale zmiany klimatyczne już zakłócają ten rytm. Produkcja oliwy z oliwek to kwestia czasu. Drzewa zaczynają pączkować w marcu, a kwiaty otwierają się w maju. Oliwki rosną w miesiącach letnich przed zbiorami jesienią. Andaluzja, najbardziej wysunięty na południe region Hiszpanii, dostarcza około jednej trzeciej światowej oliwy z oliwek. Temperatura regularnie dochodzi tam do 40 stopni Celsjusza, ale nie w maju, kiedy kwiaty zaczynają kwitnąć.
Fala upałów zbiegła się z trzecim rokiem z rzędu niewielkich opadów deszczu. Poziom wody w wielu hiszpańskich rzekach jest krytycznie niski. Halcón powiedział, że może zapewnić swoim drzewom tylko połowę zwykłej ilości wody w tym sezonie wegetacyjnym. „Przyszły rok będzie jeszcze gorszy, ponieważ tamy będą zupełnie puste” – przewiduje.