Wszystkie jaja, niezależnie od sposobu chowu kur, są zdrowe i mają takie same wartości odżywcze - ocenia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Światowym Dniu Jaja. Ideą tego dnia jest przypominanie o wysokiej wartości odżywczej jaj.
Światowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission).
- Konsumenci powinni wiedzieć, że wartość odżywcza jaj jest niezależna od sposobu chowu kur, natomiast ich jakość mikrobiologiczna i higieniczna jest gwarantowana wyłącznie w produkcji na nadzorowanych fermach. Oznacza to, że niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wrzucić do koszyka jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy z wolnego wybiegu, kupujemy produkt o porównywalnym składzie substancji odżywczych i smaku - informuje Izba podkreślając, że jest potwierdzone badaniami naukowymi.
Zdaniem Izby, "kluczowe dla naszego zdrowia jest to, aby jaja, które kupujemy były oznakowane, czyli miały identyfikowalne pochodzenie. Tylko wtedy mamy gwarancję, że produkt jest bezpieczny i świeży". Natomiast mitem jest - jak stwierdza organizacja - że jaja określane jako "wiejskie" mają wyższe walory zdrowotne i są smaczniejsze. Natomiast jaja ze wsi, które zwykle pochodzą od kur chowanych bez nadzoru weterynaryjnego mogą być zakażone salmonellą.
Izba zauważa, że jaja są jednym z najtańszych produktów w żywieniu i jednocześnie najcenniejszym, "bo rzadko, który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji". Wskazuje też, że według ekspertów cholesterol zawarty w żółtku jaja nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia.
Ponadto jaja zalicza się do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, co oznacza konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych. Są też badania, które właśnie w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą. Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia.
W Polsce produkuje się nieco ponad 10 miliardów jaj kurzych, które trafiają do konsumpcji. Ok. jedna trzecia produkcji trafia na rynki zagraniczne. Polska jest też dużym eksporterem przetworów jajecznych, wykorzystywanych do produkcji żywności m.in. makaronów, majonezów, sosów i dressingów czy różnego rodzaju ciast.