W latach 2010-2021 koszty surowcowe produkcji pizzy wzrosły o około 32 proc. - wyliczyli analitycy z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy. Dodano, że w Polsce działa ok. 9 tys. pizzerii.
Zdaniem ekspertów z zespołu Food&Agri Hub w banku BNP Paribas wraz ze Szwedami i Włochami, Polacy są jej czołowymi konsumentami w Europie.
Jak podano w informacji, za firmą Stava, w Polsce działa około 9 tys. pizzerii. Dodano, że stale rośnie udział pizzy z dowozem w całkowitej konsumpcji tego produktu. Ok. 70 proc. Polaków decyduje się na taki sposób konsumpcji (dane firmy Mintel), a pizza łącznie z kuchnią włoską stanowiły 30 proc. zamówień z dowozem w 2020 r.
Według analityków Polacy coraz chętniej zamiast wersji mrożonej wybierają w supermarketach pizzę chłodzoną. Rynek ten wartościowo wzrósł o około 250 proc. na przestrzeni ostatnich lat - podali.
Jak poinformowano, "Capricciosa Index" - konstruowany przez zespół Międzynarodowego Food&Agri Hub Banku BNP Paribas - bada średnią roczną zmianę kosztu wytworzenia tej najpopularniejszej pizzy, od strony kosztów surowcowych.
"W latach 2016-21 koszt wytworzenia pizzy capricciosy wzrastał średniorocznie o 4,2 proc. Innymi słowy koszty surowcowe produkcji pizzy wzrosły o około 32 proc. w latach 2010-21"